Friss hírek 2017.06.26.

Előkészület alatt a 2020 utáni uniós költségvetés

Ezen a héten szerdára készül el az a munkaanyag (ez már az 5., utolsó munkaanyag), mely jelentős kihatással van a 2020-szal kezdődő költségvetési ciklusra.  Előzetes interjúkból, tájékoztatókból azonban már körvonalazódni látszanak az irányvonalak. Ezek alapján kiemelt szerepet kap a hozzáadott érték, azaz az EU fő fejlesztési prioritásai mentén kell kiadni a pénzeket, míg komolytalan, hozzáadott érték nélküli projektekre nem adna pénzt az EU. Emellett fontos szerepet kap a kohéziós politika, a nemzeti reformprogramokkal való összhang, hatékony kommunikáció, építőipar erősítése.

Úgy gondoljuk, hogy a 2020 utáni időszakra vannak biztató jelek. Egyáltalán nem kívánja az EU megvonni tőlünk a pénzt, sőt a mélyebb integráció a cél (pl. az euró bevezetése ismét szóbeszéd témája lett Brüsszelben). Ehhez nyilván további jelentős pénz fog rendelkezésre állni.

Megjegyzendő továbbá, hogy 2020 után várhatóan egy új trend, az un. Ipar 5.0 (kollaboratív iparág) fog megszületni. Az Ipar 4.0 iránnyal szemben (mely az ipari digitalizációt, automatizáltságot, robotizációt foglalja magába), az új irány visszahozza az emberi kéz szerepét a gyártási folyamatokba, egyfajta hatékony együttműködést fog eredményezni az ember és robot közt.


A KKV-k beruházásai nőttek, míg a nagyvállalatoké csökkentek

A KSH adatai szerint a tavalyi évben jelentősen csökkentek a nagyvállalatok beruházásai (15%-kal), míg a KKV-k fejlesztései viszont jelentősen nőttek. Ehhez egyértelműen az EU-s források járultak hozzá (míg a nagyvállalatok gyakorlatilag nem, vagy csak alig jutnak forrásokhoz, addig a KKV-k számos Uniós pályázat közül választhatnak).

Az elemzők szerint azonban ez a tendencia nem fog állandósulni, a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus forrásainak lehívása, az egyedi vállalati (elsősorban autóipari) beruházások, illetve a jegybanki hitelezés is mind segítik a nagyvállalati (és a költségvetési szervek) kör beruházásainak növekedését.


Nem kötelező az e-beszerzés használata

A támogatást igénylő eldöntheti, hogy használja-e az Elektronikus Pályázó Tájékoztató és Kommunikációs Rendszer (EPTK) felületén elérhető "E-beszerzés" funkciót az ajánlatok bekérésére, és/vagy emellett saját maga kér be külön árajánlatokat. Az "E-beszerzés" funkció alatt van lehetőség az ajánlattételi felhívások rögzítésére, amely megjelenik a palyazat.gov.hu weboldalon. Az "E-beszerzés" funkció alatt a 300.000 Ft-ot meghaladó, de a közbeszerzési értékhatárokat el nem érő beszerzéseket lehetséges rögzíteni.


Többezer mikrovállalkozás születhet a következő hónapokban

Mintegy 28 milliárd Ft értékben támogatja az Európai Unió, valamint a Magyar Állam a fiatalok és az álláskeresők vállalkozóvá válását, mellyel mintegy 8000 vállalkozás születhet a következő időkben.

A „fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása” című, GINOP-5.2.7-15 kódszámú, 16 milliárdos keretösszegű támogatásra 18 és 30 év közötti fiatalok, az „Álláskeresők vállalkozóvá válásának támogatása” elnevezésű, GINOP 5.1.7-17 kódszámú, összesen 8 milliárd forintos forrásra pedig 30 év feletti regisztrált álláskeresők pályázhatnak.

Óriási előnye a pályázatnak, hogy nincs szükség önerőre, azaz 100%-os a támogatás, az elnyerhető összeg pedig 2-3 millió Ft.

A vállalkozók az elnyert összeg egy részét önfoglalkoztatásra vagy munkavállaló foglalkoztatására fordíthatják. A pályázat továbbá olyan tevékenységeket is támogat, mint az eszközbeszerzés és -bérlés, az IT-fejlesztés, a piacra jutás vagy a képzéseken való részvétel.

 

Ipari digitalizációs fejlesztési lehetőség KKV-k számára – meghosszabbított határidővel

Eredetileg a nyáron nyíló Ipar 4.0 nevű pályázat beadhatóságát 3 hónappal kitolták, így október 18-ig van lehetőségük a vállalatoknak az indulásra. Ez a fejlesztési lehetőség termelési folyamatok automatizálását, a különböző CPPS (Cyber-Physical Production System, kiberfizikai gyártási rendszerek) megoldások alkalmazását támogatja. Az azonosított és minősített ipari kkv-k számára technológiai rendszereinek, termelési és irányítási, vezérlési rendszereinek stb. megújításához nyújt finanszírozási forrást ez a felhívás.

A maximum 50% támogatási intenzitás mellett 500 millió Ft pénzbeli támogatáshoz juthatnak a vállalatok, melyből eszközöket szerezhetnek be, az automatizált termelési rendszereket, gyártási technológiát, szenzor- és vezérléstechnikákat, robottechnológiát fejleszthetik, valamint az ipari kiber alkalmazásokat, intelligens gyártási megoldásokat szerezhetnek be.

Úgy gondoljuk, hogy az ipari digitalizáció hazánkat is elérte. A német kezdeményezés ipar 4.0 néven ismert, már napjainkban is zajló átalakulására késedelem nélkül szükséges felkészíteni a hazai kis- és középvállalkozásokat. Ahhoz, hogy nemzetközi szinten is versenyképes termelési technológiákat használjanak a hazai termelő vállalatok, úgy a digitalizációs forradalom részesei kell, hogy legyünk. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a termelő cégek megfontolják ezen pályázatban való indulást.

 

Hamarosan indulnak a munkahelyi képzések támogatásai

Mind a KKV-k, mind pedig nagyvállalatok számára elérhető lesz a munkahely képzések támogatása c. pályázat. A támogatás keretében akár Közép-Magyarországon is lehet igényelni forrást.

Cégünk mind a pályázatírást, mind a komplett képzés lebonyolítását vállalja, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Kérje cége díjmentes pályázati előminősítését telefonon vagy weboldalunkon keresztül!

www.eccconsulting.hu