Friss hírek 2017.07.03.

Folyamatos a pályázatok nyerteseinek kihirdetése

Több mint 700 nyertest hirdettek a GINOP keretén belül a múlt hét végén. Látszik tehát, hogy marad az a tendencia, amit már korábban is megírtunk: szakaszosan, ugyanakkor folyamatosan kezdik hirdetni a nyerteseket. Ennek az az oka, hogy egyrészt több bírálati szakasz van – amelyekről a döntéseket már a bírálat után közvetlenül nyilvánosságra hoznak -, másrészt nem torlódnak fel a szerződéskötések a hivatalnál.

A GINOP-1.2.2-16 (kisebbik kapacitásbővítés) és a már régóta várt GINOP-2.1.7-16 (Prototípus kifejlesztése) pályázatoknál is több támogatási döntés született, azonban messze még a vége, hiszen mindkét konstrukció esetén a rendelkezésre álló forrás csekély része van még csak lekötve.

 

Kitolt határidők

Eredetileg a nyáron nyíló „Ipar 4.0” és „Gazella” nevű pályázatok beadhatóságát 3 hónappal kitolták, így október 18, ill. 19--ig van lehetőségük a vállalatoknak az indulásra. Az előbbi fejlesztési lehetőség termelési folyamatok automatizálását, a különböző CPPS (Cyber-Physical Production System, kiberfizikai gyártási rendszerek) megoldások alkalmazását támogatja. Az azonosított és minősített ipari kkv-k számára technológiai rendszereinek, termelési és irányítási, vezérlési rendszereinek stb. megújításához nyújt finanszírozási forrást ez a felhívás.

A maximum 50% támogatási intenzitás mellett 500 millió Ft pénzbeli támogatáshoz juthatnak a vállalatok, melyből eszközöket szerezhetnek be, az automatizált termelési rendszereket, gyártási technológiát, szenzor- és vezérléstechnikákat, robottechnológiát fejleszthetik, valamint az ipari kiber alkalmazásokat, intelligens gyártási megoldásokat szerezhetnek be.

Ezzel szemben a „Gazella” névre hallgató pályázat inkább a kapacitás-, és technológia fejlesztést célozza azoknál a vállalatoknál, akik nagy növekedési potenciállal rendelkeznek (5%-kal nőtt az árbevételük). A támogatás 25-500 millió Ft, 35-50 %-os támogatás mellett. Beszerezhetőek gépek, eszközök,építés, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák, információs technológiafejlesztés, minőség- környezet,- és egyéb irányítási rendszerek bevezetése.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét pályázat esetében szükséges az IFKA támogató nyilatkozata.

 

15 milliárd Ft a foglalkoztatásra

Igen nagy összegben jelent meg 3 foglalkoztatást segítő pályázat a múlt héten. Az álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése, a létszámleépítések megelőzése és kezelése, illetve a jogszerű foglalkoztatás fejlesztését célzó kiemelt felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében jelent meg.

 

Komoly változások a pályázatoknál

A múlt héten megjelent egy kormányrendelet, mely szerint több, fontos változást vezettek be az Uniós pályázati rendszerbe:

  • A projekt előkészítés költségének felső korlátja a korábbi 5%-ról 7%-ra emelkedett
  • Immár nem az 1 milliárdot, hanem a 3 milliárd Ft-ot meghaladó projekteknél szükséges a kormány előzetes elvi támogatása
  • Az irányító hatóság a beszámoló benyújtásának elmulasztása esetén felfüggeszti, elutasítása esetén felfüggesztheti a támogatás folyósítását a beszámoló szakmai jóváhagyásáig.

 

Hamarosan indulnak a munkahelyi képzések támogatásai

Mind a KKV-k, mind pedig nagyvállalatok számára elérhető lesz a munkahely képzések támogatása c. pályázat. A támogatás keretében akár Közép-Magyarországon is lehet igényelni forrást.

Cégünk mind a pályázatírást, mind a komplett képzés lebonyolítását vállalja, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Kérje cége díjmentes pályázati előminősítését telefonon vagy weboldalunkon keresztül!

www.eccconsulting.hu