Friss hírek 2017.07.17

Pályázóbarát módosítások az energetikai konstrukcióknál

Mintahogyan azt korábban írtuk igen csekély az érdeklődés az energetikai pályázatok iránt, az eddig beérkezett pályázatok támogatási igénye a GINOP-os épületenergetikai konstrukció esetén 8,4 milliárd Ft, szemben a rendelkezésre álló 91,5 milliárd Ft-tal (59,5 Mrd Ft vissza nem térítendő támogatás + 32 Mrd Ft hitel). Ebből a számból egyértelműen kiderül, hogy nem ez a konstrukció a legvonzóbb a vállalkozók számára, melynek egyik legfőbb oka, hogy a technológiai-energetikai fejlesztések nem támogatottak, csupán az épületeké.

Tartalmi felülvizsgálat miatt július 20- tól nem lehet benyújtani ugyan, a felhívás módosítása miatt azonban nem kerülhet kedvezőtlenebb helyzetbe azzal szemben, aki a támogatási kérelmet a módosított feltételeknek megfelelően nyújtotta be. Továbbá tájékoztatnak arról, hogy a szünetelés nincs összefüggésben a keretek fogyásával

 

Kevesebb forrás jutott 2016-ban Kutatás-fejlesztésre

A tavalyi statisztikák szerint 8,8%-kal csökkent a K+F-re fordított összeg, ami a GDP 1,22 %-át jelentette. Az állami és a versenyszférához tartozó kutatóhelyek K+F költései egyaránt 7,9 százalékkal, a felsőoktatási kutatóhelyekéi pedig 16,1 százalékkal mérséklődtek. Bár a KSH szerint a közvetlenül a cégek által finanszírozott kutatás-fejlesztések értékben 3,5 százalékkal emelkedtek, e növekedés sem tudta ellensúlyozni az operatív programokból származó K+F források felhasználásának csökkenését. Azaz itt is szemmel látható, hogy az Uniós forráshiány mennyire visszacsapja az egyes szereplők teljesítményét, kvázi mennyire függünk az Uniós pénztől.

Emlékeztetőül: a 2014–20-as fejlesztési ciklus során mintegy 1200 milliárd forintnyi kutatás-fejlesztési és innovációs forrás áll Magyarország rendelkezésére, ebből 700 milliárd forint az uniós, 500 milliárd pedig az állami támogatás

 

Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukcióról

Nemrég meghirdetésre került a KKV-k számára a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció, rendkívül nagy, 300 milliárd Ft-os kerettel a 2030-ig tartó időszakra. A program célja, hogy üzletileg is hosszútávon fenntartható, versenyképességet javító turisztikai fejlesztések jöjjenek létre. A fejlesztésekhez 50%-os vissza nem terítendő támogatás, illetve kedvező kamatozású MFB hitel, valamint ezek kombinációja igényelhető az alábbiakra:


- infrastruktúra fejlesztése

- új kapacitások létrehozása

- szolgáltatások fejlesztése

- új attrakciók létrehozása

- rendezvényszervezéshez szükséges beruházások

 

A program keretében 14 éve alatt vidéki szállodák és panziók újulhatnak meg, szeptember 30-tól lehet majd a pályázatokat benyújtani. A tervek szerint az eddigi legnagyobb fejlesztési programmal kb. 2000 szálláshely, 30 ezer szoba újulhat meg, 5000 új munkahely jöhet létre. A felújított szálláshelyek 20 százalékos árbevétel-növekedést érhetnek el a beruházással.

Magyarországon egyébként a turizmus növekedésben van, a világátlag több mint kétszeresét és az európai átlag majdnem háromszorosát produkálta tavaly a magyar turisztikai növekedés. A Kormány célja, hogy szeretnék utolérjük az osztrákok teljesítményét 2019 végéig úgy, hogy a turizmusból származó bevétel Magyarországon is elérje a GDP 16 százalékát. Ehhez komoly hozzájárulást adhat az új szálláshelyfejlesztési program, mely hosszabb távon tud érvényesülni.

 

Hamarosan indulnak a munkahelyi képzések támogatásai

Mind a KKV-k, mind pedig nagyvállalatok számára elérhető lesz a munkahely képzések támogatása c. pályázat. A támogatás keretében akár Közép-Magyarországon is lehet igényelni forrást.

Cégünk mind a pályázatírást, mind a komplett képzés lebonyolítását vállalja, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Kérje cége díjmentes pályázati előminősítését telefonon vagy weboldalunkon keresztül!

www.eccconsulting.hu