Hírek > 5%-os lakásáfa 2025-ig

5%-OS LAKÁSÁFA 2025-IG

További két évig meghosszabbította a Kormány az új építésű lakóingatlanok kedvezményes áfáját.


Először 2016-ban alkalmazták a kedvezményes áfát, mely eredetileg 4 évig, 2019. év végéig lett volna érvényben. Mindeközben számtalan módosítás történt – volt, hogy párhuzamosan futott az 5% és 27%, a különböző feltételek miatt – végül ismételten meghosszabbították 2024. év végéig.  

Az, hogy ez a sok módosítás hogyan érintette a piacot számtalan szakmai (gazdasági és ipari) cikk, elemzés jelent meg. Mi ezekre és ezek következményeire nem térünk ki, inkább az 5%-os kulcs alá tartozás feltételeit, fogalmait elevenítjük fel, hiszen a 2023-ban életbe lépett rendelet (267/2022 (VII. 29.)) a határidőn kívül semmilyen más módosítást nem tartalmaz, tehát továbbra is a jelenleg érvényben lévő rendelkezés (sőt már az is azonos volt a 2016-tól érvényes szabályokkal) az irányadó.

 

Ingatlan paraméterei

Feltétel: összes hasznos alapterület nem haladja meg a 150, illetve a 300 négyzetmétert (többlakásos társasház, egylakásos lakóépület).

 

Új ingatlan

Az az ingatlan, melynek

  • az első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy
  • az első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása, vagy használatbavétel-tudomásulvételi eljárás esetén a használatbavétel hallgatással történő tudomásulvétele és az értékesítés között még nem telt el 2 év, vagy

beépítése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

Termékértékesítés

Az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlan átadása a jogosultnak, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre [generálkivitelező általi, vállalkozási szerződés alapján történő kivitelezés az Áfa tv. 10. § d) pontjának megfelelően]

Lakóingatlan

Lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan. Nem minősül lakóingatlannak a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült, így különösen: a garázs, a műhely, az üzlet, a gazdasági épület;

Egyéb helységek:

  • Pince: ha eléri a belmagassága az 1,9 métert, úgy beleszámít a hasznos alapterületbe  
  • Terasz, erkély stb.: mivel megfelelnek az Áfa tv. lakóingatlan fogalmának, így vonatkozik rá az 5%-os áfa
  • Tároló: ha külön helyrajzi számon van nyilvántartva (vagy albetét), akkor nem lakás, nem érvényes rá a kedvezményes áfa, ellenkező esetben igen.
  • Kocsibeálló/parkoló: ha osztatlan közös tulajdonú (nem a lakáshoz kizárólagosan tartozó) parkolóról van szó, akkor vonatkozik rá a kedvezmény, ha kizárólagos használatba kerül, akkor nem.

 

Reméljük, hogy az összefoglalónkat hasznosnak találta. Bármilyen kérdés esetén állunk szíves rendelkezésére, keressen minket bizalommal!

 

Tekintse meg szolgáltatásainkat is:

 

Ajánlatkérés, időpontegyeztetés:

Farkas Tamás

mobil: +36 70 381 05 30

e-mail: farkas . tamas ( at ) eccconsulting . hu

Irodáink:

1054 Budapest, Kálmán Imre utca 1.

6000 Kecskemét, Kölcsey utca 7/A.

Korábbi híreink: ide kattintva érhetőek el

 




KÖZÖSSÉGI MÉDIA JOGI KÖZLEMÉNY | © Copyright www.eccconsulting.hu 2021