Hírek > ADÓHÍREK: TAO, TERMÉKDÍJ, BIREG, DAC6, BREXIT, VÁLLALATI ADATELEMZÉS

Adóhírlevél – 2021.03.17.

Márciusi kiemelt témáink


Beruházási adókedvezmények

A Társasági adóról szóló törvény (Tao. tv) számos adóalapot, vagy éppen a fizetendő adót csökkentő adókedvezményt ismer. Ilyen adókedvezmény például a fejlesztési adókedvezmény, amely egy társasági adókötelezettség csökkentése révén lehívható állami támogatás vagy a KKV beruházási hitel kamata utáni adókedvezmény, amely tárgyi eszköz beszerzéséhez felvett hitel kamata után vehető igénybe.

Az említetteken túl számos egyéb jogcímen, és ezek kombinációjával is csökkenthető a társasági adó mértéke. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a sokszor bonyolult és szerteágazó szabályok miatt nem mindegyik vállalkozás ismeri ezeket az adókedvezményeket, vagy nem kellőképpen aknázzák ki a jogszabály adta lehetőségeket.

Cégünk számos ponton segítséget tud nyújtani:

  • lemodellezzük a tervezett beruházás eredményre gyakorolt hatását,
  • felmérjük az igénybe vehető adókedvezmények és támogatások körét,
  • megtervezzük az igénybevétel és a kombinációk folyamatát,
  • előkészítjük a megfelelő dokumentációt,
  • és biztosítjuk az utókövetést és monitoring szolgáltatásokat.

 

Adó- és számviteli tanácsadás adatelemzéssel

Társaságunk az Idea CaseWare adatelemző szoftver segítségével olyan cégeknek nyújt gyors és hatékony segítséget, akik nagy mennyiségű (sokszor több százezer tételt tartalmazó) adatokkal dolgoznak, melyek hagyományos kézi módszerrel vagy Excel-ben történő elemzése már nem megoldható. Az adatbázisokat szinte bármilyen formátumban tudjuk fogadni.

Szolgáltatásunk kiterjed kockázatelemzés készítésre, hibaszűrésre, és pénzügyi-statisztikai kimutatások készítésére, vagy éppen különböző vállalatirányítási rendszerekből kinyert adatok emelt szintű elemzésére, többek között készletnyilvántartások és leltárak ellenőrzése, vevői és szállítói adatok szűrése, ráfordítások elemzése, költségek vizsgálata, bevételek megoszlása, visszaélések kiszűrése stb.

Szoftverünk fejlett algoritmusok segítségével és kollegáink számos iparágból származó tapasztalatai révén képes kiszűrni a legapróbb hibákat és eltéréseket is, így kiválóan alkalmas például adóanalitikák és főkönyvi kivonatok ellenőrzésére, bevallással történő egyeztetésére, de a könyvekben éveken áthúzódó hibák kiszűrésére is. Éppen ezért könyvvizsgálat előkészítésére, könyvelőirodáknak, nagy adathalmazzal rendelkező vállalkozásoknak, vagy olyan cégeknek is ajánljuk, akik kockázatelemzést szeretnének, vagy különböző üzletviteli hibák kiszűrésére törekednek.

 

Környezetvédelmi termékdíj

Környezetvédelmi termékdíj fizetésére köteles a termék első belföldi forgalomba hozója, saját célú felhasználója vagy készletre vevője a termék tömege alapján. Ez azt jelenti, hogy egy cégnek nem csupán a csomagolóanyagok, akkumulátorok, vegyipari termékek, egyéb műanyag termékek gyártása esetén kell termékdíjat fizetni, de fenti termék importja vagy bármely importált termék csomagolóanyaga után is.

Tapasztalataink azt mutatják, hogy ez a kevésbé ismert adónem egyre inkább az adóhatóság fókuszába került az elmúlt évek során, és egyre kiemeltebb figyelmet kap az adóhatósági ellenőrzések folyamán. Érdemes tehát odafigyelni, hogy megfelelően adminisztráljuk, valljuk be, és fizessük meg a díjat, mivel ezek elmulasztása jelentős adókockázatot rejthet magában.

 

BIREG

A BIREG a közlekedési hatóság által üzemeltetett, nyilvánosan elérhető informatikai rendszer, melybe azon üzembentartóknak kell regisztrálniuk, akik nemzetközi szállítási feladatokat látnak el. Az EKAER szabályozás ugyan jelentősen leegyszerűsödött, azonban a másik oldalon felbukkant ez a kötelezettség. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a BIREG rendszerbe történő kötelező regisztráció elmulasztása akár 800 ezer forintos bírság kockázatát is hordozhatja.

 

DAC6 szabályozás

Magyarországon is hatályba lépett a DAC6 néven elhíresült irányelv, amely a határon átívelő, esetleges adóoptimalizálásra irányuló konstrukciókra terjed ki. A szabályozás lényege, hogy jelenteni kell minden olyan ügyletet, amely az adóelkerülésre utaló ismertetőjegyek valamelyikének megfelel. Ilyen lehet például bármely csoport szintű átalakítás, tevékenység- és eszközátruházások, tőketranzakciók, kamatfizetés, stb. Fontos, hogy bizonyos esetekben akár maguk az értintett adózók is jelentéstételi kötelezettség alá eshetnek. Mindenképpen javasolt kiemelt figyelmet fordítani a részletszabályokra, melyek értelmezésében készséggel állunk rendelkezésükre.

 

BREXIT

Az Egyesült Királyság távozása az EU-ból számos adózási (import áfa) és vámjogi kérdést vetett fel. Kiemelt fókuszba került a termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások helyes adójogi megítélése, ugyanis az Egyesült Királyság 2021. január 1-től harmadik országnak minősül.

Reméljük, hogy rövid összefoglalónkat hasznosnak találta. Természetesen a fenti témákon kívül bármely egyéb adózással, számvitellel kapcsolatos kérdés esetén állunk szíves rendelkezésére, forduljon hozzánk bizalommal!

 

Ajánlatkérés, időpontegyeztetés:

Farkas Tamás

mobil: +36 70 381 05 30

e-mail: farkas . tamas ( at ) eccconsulting . hu

Irodáink:

1054 Budapest, Kálmán Imre utca 1.

6000 Kecskemét, Kölcsey utca 7/A.

Korábbi híreink: ide kattintva érhetőek el


ECC_Consulting_Adóhírlevél_március_20210317.pdf


KÖZÖSSÉGI MÉDIA JOGI KÖZLEMÉNY | © Copyright www.eccconsulting.hu 2021