Hírek > ADÓÜGYI VÁLTOZÁSOK 2021. ÁPRILIS 1-TŐL

Fontos adóügyi változások jönnek április 1-től

 

2021. április 1-je több szempontból is fontos dátum lehet a vállalkozások számára adózási szempontból, ezért az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy mire érdemes odafigyelni.


Fontos adóügyi változások jönnek április 1-től

 

2021. április 1-je több szempontból is fontos dátum lehet a vállalkozások számára adózási szempontból, ezért az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy mire érdemes odafigyelni.

 

  1. Online számla - Vége a türelmi időszaknak

Sokat hallhattunk már arról, hogy 2021. január 4-től változtak a kötelező számlaadat-szolgáltatás szabályai. Jelenleg már adatot kell szolgáltatni a belföldi számlázási szabályok hatálya alá tartozó számlákról, azaz minden belföldön teljesített ügyletről, függetlenül a vevő jogállásától.

 

Ugyan a változások már január 4-től hatályba léptek, azonban az Adóhatóság három hónapos, úgynevezett „szankciómentes” időszakot hirdetett. Ez tehát azt jeleni, hogy a kötelezettség nem teljesítése esetén sem kellett az adózóknak bírságtól tartaniuk. 2021. március 31-ével azonban a szankciómentes időszak véget ér, és azok a vállalkozások, akik nem – vagy nem megfelelően – teljesítik az adatszolgáltatási kötelezettségüket, jelentős bírságot kockáztatnak (számlánként akár 500 ezer forint is kiszabható). Éppen ezért javasoljuk a teljes körű felkészülést az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése érdekében.

 

  1. Egyenes áfa a munkaerő-kölcsönzés szektorban

Az Európai Bizottság felhívása alapján 2021. április 1-jei hatállyal módosul az Áfa törvény munkaerő-kölcsönzés szolgáltatásokra vonatkozó rendelkezése. A módosulás értelmében a munkaerő-kölcsönzés szolgáltatások egyenes áfával adóznak majd, csupán egy szűk kör marad továbbra is fordított áfás (például építés-szerelési munkával létrehozott, nyilvántartásba bejegyzendő ingatlan átadása). Ennek értelmében tehát már nem a szolgáltatást igénybe vevő adóalany, hanem az ügyletet teljesítő adóalany fogja megfizetni és áthárítani az áfát.

 

Az Áfa törvény rendelkezése szerint az adófizetési kötelezettséget az ügylet tényállásszerű megvalósulása keletkezteti. Így annak megítélése kapcsán, hogy egyenes vagy fordított áfásan kell-e kezelni a szolgáltatást, a teljesítés időpontjának lesz döntő jelentősége.

***

Bízunk benne, hogy hírlevelünket hasznosnak találják. Bármilyen adózási vagy számviteli kérdésben dedikált szakértőkből álló tanácsadó csapatunk szívesen áll rendelkezésére, forduljon hozzánk bizalommal!

 

További információ:

 

Farkas Tamás                                                         

okl. közgazdász, adótanácsadó

mobil: +36 70 381 05 30

e-mail: farkas . tamas ( at ) eccconsulting . hu


ECC_Consulting_Adótanácsadás_Áprilisi_változások_20210309.pdf


KÖZÖSSÉGI MÉDIA JOGI KÖZLEMÉNY | © Copyright www.eccconsulting.hu 2021