Hírek > EKHO 2023

EKHO - EGYSZERŰSÍTETT KÖZTEHERVISELÉSI HOZZÁJÁRULÁS - 2023

A régi kata hatálya alól kikerülő egyéni vállalkozók számára az egyik alternatív adózási mód az ekho.


Az ekho egy egyszerűsített adózási mód, amelynek mértéke sokkal kedvezőbb, mint az általános szabályok szerint adózó munkabéré, hiszen az ekho kiváltja a személyi jövedelemadót, a társadalombiztosítási járulékot és a szociális hozzájárulási adót. Az ekho további előnye, hogy az Ekho tv.-ben meghatározott foglalkozású magánszemélynek nem kell egyéni vállalkozóvá válnia ahhoz, hogy a munkabérnél kedvezőbb feltételek mellett adózhasson, hiszen az ekho munkaviszony vagy megbízási jogviszony mellett is alkalmazható.

2023. január 1-jétől az egyéni vállalkozók abban az évben is választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, amelyben KATA-s egyéni vállalkozóként tevékenykednek.

2022. szeptember 1-től megszűnt a kifizetőt terhelő ekho, melynek köszönhetően 13%-kal csökken az Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) mértéke. Ezentúl csak a magánszemélyt terhelő 15% ekho-t kell levonni és befizetni. A kedvezőbb szabályok miatt az előadóművészeknek és a különböző előadásokban közreműködő szakmák képviselőinek különösen megéri az ekhot választani.

További pozitívum az ekho mellett, hogy nem csak az adó mértéke alacsony, hanem az adminisztráció is, hiszen az ekho a kifizető vonja le az érintettektől, igazolást ad róla, és adatot szolgáltat a NAV részére. Az adóhivatal pedig ugyanúgy szerepelteti az ekhos jövedelmet a bevallástervezetben mint a munkaviszonyból származó jövedelmeket.

Számos előnyös tulajdonság mellett figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ekho adózási mód nem képez jogosultságot pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokra (táppénz, gyed stb) csupán a minimálbér, vagy az általános szabályok szerinti adózó jövedelem mértékéig.

 

Választásának feltételei:

Az ekho szerinti adózást az a magánszemély választhatja, aki a művészet, média, sport területén konkrétan meghatározott foglalkozások (pl. író, újságíró, előadó, művész, rendező, hangmérnök, díszletező, statiszta, sminkes, jelmezkészítő) valamelyikét űzi továbbá, ha van olyan bevétele is, ami után az általános szabályok szerint fizeti meg a közterheket. Ilyen jövedelem lehet munkaviszonyból származó jövedelem, megbízási szerződésért kapott ellenérték, vállalkozói kivét, cég tagjaként személyes közreműködés ellenértéke.

Az ekhot évi 60 millió forint bevételig választhatják azon magánszemélyek, akik után az éves minimálbér mértékéig az általános szabályok szerint megtörténik az adó- és járulékterhek megfizetése. Ha viszont az adott személy általános szabályok szerint adózó jövedelme az éves minimálbért nem éri el, a 60 millió forintos bevételi összeghatárt arányosítani kell, mely például egy 4 órás foglalkoztatás esetén 30 millió forintra csökken.

Reméljük, hogy az összefoglalónkat hasznosnak találta!

Bármilyen kérdés esetén állunk szíves rendelkezésére, keressen minket bizalommal!

Töltse le ingyenes összefoglalónkat!

 

Ajánlatkérés, időpontegyeztetés:

Farkas Tamás

mobil: +36 70 381 05 30

e-mail: farkas . tamas ( at ) eccconsulting . hu

Irodáink:

1054 Budapest, Kálmán Imre utca 1.

6000 Kecskemét, Kölcsey utca 7/A.

Korábbi híreink: ide kattintva érhetőek el


ecc_consulting_ekho_2023_2.pdf


KÖZÖSSÉGI MÉDIA JOGI KÖZLEMÉNY | © Copyright www.eccconsulting.hu 2021