Hírek > Kriptovaluta adózása

KRIPTOVALUTA ADÓZÁSA

Az elmúlt évtizedben jelentősen növekedett a kriptovalutákkal való kereskedelem volumene. Első ízben 2009-ben a Bitcoin névre hallgató digitális eszköz (fizetőeszköz) jelent meg, de azóta megsokszorozódott a kriptoeszközök száma, új jogi, adózási, és úgy általában gazdasági helyzetet teremtve. A jogi szabályozáson túl rendkívül fontos, hogy tisztán lássunk adózás szempontjából.


Egységes Uniós szabályozás nem létezik még (szinte biztosan a közeljövőben ez változik), minden állam a maga szintjén és eszközével próbálkozik valamilyen szabályrendszert létrehozni.

 

Hazai szabályozás

Egy kriptoeszköz tekintetében megvalósuló gazdasági esemény (képződő jövedelem) vonatkozásában Magyarországon akkor merülhet fel az adókötelezettség kérdése, ha maga a gazdasági esemény vagy a jövedelem jogosultja Magyarországon illetőséggel rendelkezik. Ilyen tekintetben az Art. szerinti adóeljárási kötelezettségek merülnek fel (bejelentkezés, adómegállapítás, adófizetés, nyilvántartás, stb.).

2022-től az SZJA törvény kiemelten foglalkozik az ilyen típusú ügyletekkel. E szerint 2022. január 1-től már külön adózó jövedelemnek számít a magánszemélyek kriptoeszközügyletekből származó jövedelme.

Így tehát SZJA fizetési kötelezettség merül fel (15%), de hasonlóan a tőzsdei ügyletekhez a tárgyévi igazolt költségek elszámolhatók, és adókiegyenlítés is alkalmazható (az adóévben az összes ügyleti veszteség meghaladja az összes ügyleti nyereség összegét). Adókiegyenlítésként a magánszemély az adóévben és az azt megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteségének „adótartalmát” az éves adóbevallásában, megfizetett adóként érvényesítheti.

A kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem az un. ügyleti nyereség.

Ügyleti nyereség keletkezik az Szja tv. alapján, ha az ügyletek tárgyévi bevételeinek összege meghaladja a tárgyévi igazolt kiadások összegét, ügyleti veszteségnek pedig az számít, ha a tárgyévi igazolt kiadások összege nagyobb, mint a tárgyévi bevételek összege.

 

Ügyleti bevételt nem kell megállapítani addig, amíg az ügylet bevétele nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát, ha:

  • a bevétel megszerzésének napján más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, és
  • az adóévben az ilyen bevételek összege nem több, mint a minimálbér.

 

Kriptovaluta adózással kapcsolatban további kérdése merülne fel, kérdezzen szakértőinktől!

 

Ajánlatkérés, időpontegyeztetés:

Farkas Tamás

mobil: +36 70 381 05 30

e-mail: farkas . tamas ( at ) eccconsulting . hu

Irodáink:

1054 Budapest, Kálmán Imre utca 1.

6000 Kecskemét, Kölcsey utca 7/A.

Korábbi híreink: ide kattintva érhetőek el


KRIPTOVALUTA ADÓZÁSA.pdf


KÖZÖSSÉGI MÉDIA JOGI KÖZLEMÉNY | © Copyright www.eccconsulting.hu 2021