Hírek > Megoldás Uniós források helyett

Beruházni szeretne? Finanszírozási forrás után keres?

Nincs pályázat? Megoldás Uniós források helyett


Jelen cikkünkben két lehetőséget kívánunk bemutatni, melyek méltó alternatívák akár a pályázatoknak, akár a hiteleknek.

Versenyképes kihívókra találtak az Uniós források.  A vállalatok számára forrásbevonási lehetőségek jelentősen beszűkültek az elmúlt időszakban, és egyelőre nem tudható biztosan mikor indulnak újra a pályázati lehetőségek.

A jelenlegi gazdasági helyzetet tudja ellensúlyozni az előremenekülés stratégiája, ugyanakkor pusztán saját forrásból a vállalkozások nagy része kizárólag a feltétlenül szükséges beruházásokat hajtja csak végre.

Elsőként olyan adókedvezményre hívjuk fel a figyelmet, mely kevésbé ismert, ugyanakkor előnyeit tekintve a pályázati pénzek versenyképes alternatívája lehet.

 

BERUHÁZÁSI ADÓKEDVEZMÉNYEK

A pályázati konstrukciókban már jól megszokott feltételek jellemzik az igénybevétel feltételeit is, azaz kizárólag induló, még meg nem kezdett beruházásra lehet adókedvezményt kérelmezni.

Nagy előnye, hogy a jelentősebb adóteljesítményű nagyvállalatok is igénybe vehetik (30-60%-os támogatási intenzitással településtől függően, és legalább jelenértéken legalább 1 milliárd Ft-os beruházáshoz). KKV-k esetén ez a határ 50 és 100 millió Ft (attól függően, hogy kis vagy középvállalat az igénybevevő), illetve 40-80%-os támogatási intenzitás.

Az adózó akár 13 éven át érvényesíthet adókedvezményt a beruházás üzembe helyezését követően. Rendkívül előnyös és hangsúlyos segítséget kaphatunk az adókedvezmény által, ugyanakkor komoly előkészítést, nyomonkövetést, a nyilvántartási kötelezettségeken felül naprakész jogszabályi ismereteket igényel az adókedvezmény igénybevétele.

 

EKD TÁMOGATÁS

Másik rendkívül előnyös támogatási forma az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatás (EKD), melynek feltételein idén nyáron könnyítettek. Így 3 millió EUR a minimális beruházási érték számos településen, változott a regionális támogatási térkép is, illetve új jogcímként jelent meg a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átállást ösztönző támogatás.

Beruházási korlátok:

  • Legalább 10 millió euró beruházás: Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Szekszárd, Kecskemét, Szombathely, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged vagy Eger
  • Legalább 5 millió euró beruházás: Salgótarján, Miskolc, Nyíregyháza, Békéscsaba, Pécs, Kaposvár, Szolnok vagy bármelyik járásszékhelyen (amennyiben a vármegyeszékhely és a járásszékhely megegyezik, úgy a magasabb előírt elszámolható költségösszeget kell figyelembe venni)
  • Legalább 3 millió euró beruházás: a másik két kategóriába (vármegyeszékhelyek és járásszékhelyek) nem tartozó településeken.

Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves vármegyében a maximális támogatási intenzitás 50% helyett 60%-ra nőtt, sőt kisvállalatok esetében ez 80%-ra növelhető.

A biztosíték tekintetében is jelentős könnyítés érkezett: a biztosíték összege fokozatosan csökkenthető a monitoring (fenntartási) időszak éveiben.

 

ÚJ TÁMOGATÁSI JOGCÍM

A támogatás olyan vállalkozás részére nyújtható, amely a támogatás hiányában a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló gazdaságra való átálláshoz szükséges berendezések (akkumulátorok, szolárpanelek, szélturbinák, hőszivattyúk, elektrolizátorok, valamint szén-dioxid-leválasztást és -tárolást szolgáló berendezések) gyártását, vagy az ehhez szükséges alkatrészek és nyersanyagok előállítására irányuló beruházását EGT-n kívüli országban valósítaná meg.

Ez a támogatás Magyarország egész területén igénybe vehető.

A támogatás intenzitása Budapesten maximum 15%, Budapesten kívüli településeken maximum 35% - a támogatás mértéke Budapesten maximum 150 millió euró, Budapesten kívüli településeken maximum 350 millió euró.

Ez a jogcím egyébiránt az első pontban említett adókedvezmény esetében is releváns!

 

Tekintse meg szolgáltatásainkat is:

 

Ajánlatkérés, időpontegyeztetés:

Farkas Tamás

mobil: +36 70 381 05 30

e-mail: farkas . tamas ( at ) eccconsulting . hu

Irodáink:

1054 Budapest, Kálmán Imre utca 1.

6000 Kecskemét, Kölcsey utca 7/A.

Korábbi híreink: ide kattintva érhetőek el

 




KÖZÖSSÉGI MÉDIA JOGI KÖZLEMÉNY | © Copyright www.eccconsulting.hu 2021