Hírek > NFT-k áfakezelésével kapcsolatos kérdések

Az NFT-k adás-vétel tárgyai lehetnek, továbbá szolgáltatások is kapcsolódhatnak hozzá, így felvetődik az áfakezelés kérdése.


Először is tisztázzuk mi is az az NFT!

Az NFT (Non Fungible Token) egy egyedi és nem felcserélhető token, fő jellemzője, hogy egy blokkláncon tárolják a rá vonatkozó információkat, ami lehetővé teszi az eredetiségük nyomonkövetését és az adatok meghamisításának megakadályozását. Az Ethereum a legismertebb blokklánc, amelyen NFT-ket hoznak létre és tranzakciókat végeznek.

Az okos szerződések kulcsszerepet játszanak az NFT-k létrehozásában és tranzakcióiban, ezek biztosítják az NFT-k tulajdonjogának átadását és az információk átláthatóságát. Az NFT-k sokféle célra használhatók, például digitális alkotások, fizikai formában nem létező dolgok értékesítésére, ugyanakkor művészeti alkotások értékesítésére, sportkártyákhoz vagy más fizikai tárgyakhoz való tulajdonjogok rögzítésére is. Az NFT-k lehetővé teszik a műalkotások alkotói és tulajdonosai számára, hogy közvetlenül értékesítsék és nyomonkövessék a műveiket, ami potenciálisan új lehetőségeket nyit az alkotók és gyűjtők számára.

 

Az NFT-k kapcsán az áfa alkalmazása összetett lehet. NFT kibocsátása és értékesítése kapcsán is felmerül fizetés, így meg kell vizsgálni, hogy az adott ügylet az áfa hatálya alá tartozik-e.

  • Első lépés az NFT jellegének meghatározása, termék-e vagy szolgáltatás
  • Az NFT-k kibocsátását és értékesítését külön kell vizsgálni, az adóalanyisággal együtt
  • Jutalék kezelése, ha az NFT kibocsátója jutalékot kap az NFT értékesítése után

 

  1. NFT értékesítése: termék/szolgáltatás

Annak megállapításához, hogy az NFT értékesítése áfaszempontból termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak minősül-e, azt kell eldönteni, hogy mi az ügylet tárgya: a token vagy az ahhoz kapcsolt vagyon.

Amennyiben az NFT-t „tulajdonjogot megtestesítő értékpapírokként” kezeljük, akkor az áfa megítélése az ahhoz kapcsolt vagyontárgy függvénye, mely lehet termék vagy szolgáltatás, és ez esetben az ezen vagyontárgyra vonatkozó áfaszabályokat kell alkalmazni.

Léteznek termékre, szolgáltatásra beváltható NFT-k is, mely az utalványokhoz hasonlóan működnek. Ez esetben az NFT átadását termékértékesítésnek, szolgáltatásnyújtásnak tekinthetjük, a termék tényleges átadása során pedig már nem merül fel adófizetés.

Az NFT-vel kapcsolatos ügyletek felfoghatók akár összetett ügyletként, vagy elektronikus szolgáltatásként is, hiszen egyrészt egy információ halmazból másrészt a hozzá kapcsolódó vagyonelemből áll, amit okos szerződéssel működtetnek. Ilyenkor van egy főszolgáltatás, - mely lehet a vagyontárgy vagy a token is -, valamint egy járulékos szolgáltatás. A főszolgáltatásra vonatkozó áfaszabályokat kell alkalmazni a járulékos szolgáltatásra is. Ha a token és a vagyontárgy szorosan összeolvadt, akkor egységes gazdasági ügyletnek kell tekinteni. Ilyenkor vizsgálandó, hogy az NFT elektronikus szolgáltatásnak minősül-e hiszen igaz rá, hogy csak az interneten keresztül lehet teljesíteni és minimális emberi beavatkozást igényel.

 

  1. NFT kibocsátás, azaz pénzverés

Az NFT kibocsátása gyakorlatilag a digitális főkönyvbe történő felvételét jelenti, a felvételért pedig úgynevezett üzemanyag díjat kell fizetni. Az üzemanyagdíj alapdíjból és „borravalóból” áll. Az alapdíj az ügylet teljesítésekor megsemmisül, a hálózati hitelesítők nem kapják meg, így azt nem lehet ellenértéknek tekinteni. A „borravaló” az a kötelezően fizetendő díj, amit a tranzakciók feldolgozásáért végzett számítási munkáért cserébe jár a hálózati hitelesítőknek, tehát ez ellenértéknek tekinthető. A pénzverés validálási művelete (ami egy program lefuttatása) minimális humánbeavatkozással járó informatikai művelet, tehát elektronikus szolgáltatásnak tekinthető.

 

  1. NFT-vel történő kereskedés (NFT értékesítése)

Az NFT értékesítés számos kapcsolódó szolgáltatással jár: a validátorok vezetik a nyilvántartást, frissítik a főkönyveket, a piactér listázza az NFT-ket és közreműködik az eladások során. Amennyiben az értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatások során a hálózati hitelesítők hasonló szolgáltatást végeznek mint a pénzverésnél, akkor ez is ellenérték fejében történő szolgáltatásnyújtásnak tekinthető, mely elektronikus szolgáltatásként jellemezhető. A piacterek tranzakciós díja és listázásért felszámított díjak esetében vizsgálandó a piactér és a vevő/eladó közötti jogi kapcsolat megléte, mely igazolja, hogy a díj ellenértéknek tekinthető, tehát az ügylet áfa hatálya alá tartozik.

Ha az NFT vevője egy összegben fizeti meg vételárát, az üzemanyagköltséget és a piactéri díjat, akkor ez összetett ügyletként fogható fel, mely esetben a fő szolgáltatás áfa megítélése alapján kell az adott összetett ügyletet kezelni.

 

  1. Adóalanyiság kérdése

Ahhoz, hogy az NFT értékesítése vagy a pénzverési szolgáltatás áfa hatálya alá tartozzon, adóalanynak kell véghez vinnie az ügyletet.

Adóalany egy jogképes személy vagy szervezet, ha saját neve alatt gazdasági tevékenységet folytat, azaz üzletszerűen, tartósan vagy rendszeresen folytat egy adott tevékenységet, feltéve, hogy az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik. Gazdasági tevékenység ugyanakkor az is, ha az adóalany a vállalkozásának részét képező vagyont ellenérték fejében hasznosítja.

Az az NFT értékesítő, aki adott időszakon belül több NFT-t is elad, egész biztosan adóalanyiságot eredményez, hiszen gazdasági tevékenységet folytat. Eseti jelleggel történő értékesítéssel az értékesítő alapvetően nem válik adóalannyá, ha azonban az általa kibocsátott NFT minden egyes értékesítése után „jogdíjat” kap, az értékesítő emiatt az egy NFT-értékesítése miatt is adóalannyá válhat. Az adóalanyiság megállapításához vizsgálni kell, hogy a kapott jogdíj a vagyon ellenérték fejében történő hasznosításának minősül-e, ami gazdasági tevékenység vagy viszonteladási (követő) jognak, amely nem gazdasági tevékenység ellenértéke, így nem áfaköteles.

A hálózati hitelesítők (validálók) tevékenysége minden esetben kimeríti a gazdasági tevékenység fogalmát, így adóalanynak minősülnek.

Az NFT-vel kapcsolatos ügyletek kapcsán a pl. a teljesítési hely meghatározása tekintetében nagy gondot okozhat a felek alapvető anonimitása, ugyanis ez esetben nehezebb megállapítani a letelepedés helyét, előfordulhat, hogy esetleg a HÉA végrehajtási rendeletben felállított vélelmeket lehet csak alkalmazni.

 

Önben is felmerültek kérdések NFT értékesítésével kapcsolatban? Foglaljon időpontot adó konzultációra!

 

Tekintse meg szolgáltatásainkat is:

 

Ajánlatkérés, időpontegyeztetés:

Farkas Tamás

mobil: +36 70 381 05 30

e-mail: farkas . tamas ( at ) eccconsulting . hu

Irodáink:

1054 Budapest, Kálmán Imre utca 1.

6000 Kecskemét, Kölcsey utca 7/A.

Korábbi híreink: ide kattintva érhetőek el




KÖZÖSSÉGI MÉDIA JOGI KÖZLEMÉNY | © Copyright www.eccconsulting.hu 2021