Hírek > Top 5 TAO kedvezmény 2023

A LEGNÉPSZERŰBB TÁRSASÁGI ADÓKEDVEZMÉNYEK 2023-BAN


TAO - Társasági adókedvezmény

  1. Fejlesztési adókedvezmény

Tapasztalataink szerint kevesen élnek e kedvezmény adta lehetőséggel, holott akár több száz millió forintot is spórolhatnának vele az adózók. Az elszámolható költségek körébe tartoznak többek között telek, gép, berendezés és egyéb új tárgyi eszközök értékei, A fejlesztési adókedvezmény a ténylegesen fizetendő társasági adó 80%-áig vehető igénybe.

  1. KKV beruházási adóalap kedvezmény

Az adózó csökkentheti az adózás előtti eredményét új tárgyi eszközök adóévi beruházási értékével, amennyiben az adóév utolsó napján mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősül. Az adóalap-kedvezmény alkalmazásának további feltétele, hogy csak azokban az adóévekben vehető igénybe, amelyben valamennyi tagja kizárólag magánszemély volt. A kedvezmény összege legfeljebb az adózás előtti eredményig terjedhet.

  1. Látvány-csapatsportok támogatása

Az adózót adókedvezmény illeti meg a látvány-csapatsportok (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong, röplabda) valamelyikében működő sportszervezet vagy alapítvány támogatása esetén. Elsőként a támogatás adóévében érvényesíthető először.

  1. K+F adóalap kedvezmény

Az adózás előtti eredményt csökkenti a saját tevékenységi körben végzett alap vagy alkalmazott kutatás, valamint a kísérleti fejlesztés közvetlen költsége. Az adózónak választási lehetősége van a K+F tevékenységét illetően, hogy a közvetlen költségekkel a felmerülés adóévében, egy összegben csökkenti az adózás előtti eredményét, vagy több év alatt, az értékcsökkenési leírásnak megfelelően.

  1. Fejlesztési tartalék

Az adózás előtti nyereség bármekkora hányada leköthető, fontos azonban kiemelni, hogy a fejlesztési tartalék egyfajta előrehozott értékcsökkenésnek tekinthető, és az ennek terhére beszerzett eszközök vonatkozásában további értékcsökkenés nem számolható el. A Tao tv. további előírásokat is tartalmaz a fejlesztési tartalék feloldása tekintetében: a lekötése adóévét követő négy adóévben megvalósított beruházás bekerülési értékének megfelelően oldható fel, a fel nem használt rész után pedig szankciós visszafizetési kötelezettség keletkezik.

Reméljük, hogy az összefoglalónkat hasznosnak találta!

Bármilyen kérdés esetén állunk szíves rendelkezésére, keressen minket bizalommal!

 

Ajánlatkérés, időpontegyeztetés:

Farkas Tamás

mobil: +36 70 381 05 30

e-mail: farkas . tamas ( at ) eccconsulting . hu

Irodáink:

1054 Budapest, Kálmán Imre utca 1.

6000 Kecskemét, Kölcsey utca 7/A.

Korábbi híreink: ide kattintva érhetőek el


TAO KEDVEZMÉNY.pdf


KÖZÖSSÉGI MÉDIA JOGI KÖZLEMÉNY | © Copyright www.eccconsulting.hu 2021